Rasstandard

Rasstandard

abkc-standardRasstandard

 

 

perro

GENERELLT UTSEENDE
Den Amerikanska Bullyn presenteras som kraftfull och stark.
Varierande från kompakt mellan stor hund, till stor hund med en väldefinerad muskulös kropp och ett kraftigt huvud.
Den är kraftfull i sin rörelse men samtidigt smidig. Bullyn ger intryck av att vara muskulöst byggd med en kraftfull benstruktur. Längden på det främre benet (mätt från armbågens mitt punkt till marken) får aldrig vara mer än hälften av hundens mankhöjd, men hundens benlängd måste alltid stå i proportion till kroppen och ge hunden ett kompakt utseende. Denna ra
s kombinerar styrka, smidighet och flexibilitet.
Den ska aldrig vara långbent och ranglig.Balans och harmoni i alla delar är viktiga komponenter i rasen.

EGENSKAPER

De väsentliga egenskaperna hos American Bully är styrka, självförtroende och stor aptit för livet.
Rasen är ivrig att behaga och gör så med stor hänförelse,den är en utmärkt familjehund och är känd för sin kärlek till barn.
Bullyn kräver en fast och konsekvent fostran med socialisering och lydnads träning. Aggressivt beteende mot människor och andra hundar är ej karakteristiskt med rasen och absolut inte önskvärt.

HUVUD

Bullyns huvud är unikt och en viktig del av rasen. Huvudet är massivt, stort, brett och ger intryck av stor kraft,

men det är ändå proportionerligt till storleken på kroppen. Sett framifrån är huvudet brett och något fyrkantig. Se
tt från sidan så är skallen och nospartiet parallella med varandra och förenas med ett väldefinerat, distinkt slut. Bågarna över ögonen är väl definerade men inte utstickande. Käkmusklerna är kraftiga och väl synliga med en del rynkor.
Huvudet är väl mejslat och visar på en blandning av styrka, elegans och karaktär.

2-9-300x300

NOS
Nosen är kort/medium med en kantig ovansida och är något fyrkantigt format. Den är bred och djup från slut till nostryffel och faller bort under ögonen.
Längden på nospartiet är kortare än längden på skallen, med ett förhållande av cirka 1:2 eller 2:3. Överlinjen på nospartiet skall vara rak och käkarna väl definerade.
Underkäken är stark och välutvecklad, bred och djup. Läpparna är slutna och jämna. En del glapp accepteras men föredras inte.
Näsan är stor med stora öppna näsborrar. Näsan kan vara i vilken färg som helst. Tänderna skall vara kompletta, vita och jämnt fördelade.
De skall mötas i ett saxbett och ej ha underbett eller överbett som överstiger 0,6 cm.

2-11-225x300

ÖGON OCH ÖRON
Ögonen är mandel formade till ovala, dom sitter en bit in i skallen och långt ifrån varandra, dock överstiger dom inte sidan av skallen.
Öronen är högt satta och kan vara naturliga eller kuperade. Om de är naturliga så skall dom antingen vara ”half prick” vilket innebär att öronen har en naturlig vikning av toppen på örat snett framåt, eller ”rose -ear” vilket innebär att öronen ligger naturligt ut på sidan och har formen likt ett rosblad.
Kuperingen på Bullyn görs kort, oftast ”show”, ”short” eller ”battle”.

2-7

NACKE
Nacken är kraftig och kort med en liten båge på krönet.Halsen vidgar gradvis från skallen där den smälter
in i väl bakåt liggande och avslappnade axlar.Huden på nacke och hals skall vara stram och utan överflödigt skinn.

 

FRAMPARTIET
Skulderbladen är långa, breda, muskulösa och avslappnat tillbakadragna.Frambenen är raka, korta, starka och robusta med betydande benmassa och utmärkande muskulatur. Armbågarna är ställda nära kroppen. Sett framifrån är frambenen märkbart brett isär och vinkelrätt mot marken. Detta för att rymma en bred och djup bröstkorg.
Frampartiet är kort, kraftfullt, rakt och flexibelt när det betraktas i profil måste frampartiet vara upprätt i en lätt båge. Framifrån bör mängden utrymme från marken till bröstet vara samma avstånd som från framben till framben och ge intrycket av en kvadrat.

 

2-10-300x150

 

KROPP
Kroppen är kompakt, kraftfull, massiv och mycket muskulös. Bröstet är mycket brett, djupt och med gott utrymme för hjärta och lungor. Men bröstet bör aldrig vara bredare än djupt. Revbenen sträcker sig långt tillbaka och är väl välvda från ryggraden, för att sedan plattas till och bilda en djup kropp som sträcker sig till armbågarna.
Ryggen är stark, fast och måttligt bred och muskulös sedd från ovan. Ryggen lutar en aning nedåt från manken. Manken, rygg och höfter har ungefär samma
höjd eller lätt sluttande mot höfterna med en lätt rundad bakdel. Ryggen är kort, muskulös och lätt välvd till toppen av korset men är smalare än
bröstkorgen. Korset är lätt sluttande nedåt.
Tikar kan vara något längre än hanen pga bärandet av deras avkommor.

 

2-5-300x225

BAKPARTI
Bakpartiet är mycket kraftfullt, muskulöst och brett. Det kraftfulla bakpartiet är källan till Bullyns styrka och driv, den ger den styrkan och smidigheten som krävs för att utföra de fysiskt krävande uppgifter som Bullyn kan utföra. Både lårbenen och bakdelen är märkbart fyllda med kraftig muskulatur. Bakdelen är fyllig på vardera sida av svansen och har ett djup från bäckenet till grenen. Låren är väl utvecklade och med muskler, tjock benstomme och vinkling, bakdelen är i balans med frampartiet.
Sedd från sidan är hasleden väl böjd och det bakre partiet är väl nedsänkt och vinkelrätt mot marken. Sett bakifrån är benen raka och parallella med varandra.

 

hair_cycle_phase

2-8-300x250

SVANS
Svansen är en förlängning av rygglinjen och smalnar till en punkt. När hunden är avslappnad,bärs svansen lågt och sträcker sig ungefär till hasen.
När hunden är i rörelse bärs svansen i nivå med rygglinjen. När hunden är upphetsad bärs svansen i ett upphöjt läge (utmanande svans) men aldrig böjd över ryggen.

2-8-300x250 2-2

FÄRG OCH PÄLS
Alla färger är accepterade förutom ”Merle”. Pälsen skall vara glansig, slät, tät och måttligt stel vid beröring.

TASSAR
Tassarna är runda och stora men i proportion till hundens storlek. De är väl välvda och täta. Trampdynorna ska vara hårda, tuffa och bra dämpade.
Tassarna skall vara framåtriktade men en lätt vinkling utåt på upp till 10 grader accepteras. Tårna skall sitta tätt och väl proportioneligt till tass och ben.

2-4

STORLEK OCH VIKT
Den Amerikanska Bullyn måste vara både kraftfull och smidig så proportionerna mellan vikt och höjd är viktigare än den faktiska vikten och höjden i rasstandarden. Bullyn ska visa ett rubust. kompakt och muskulöst utseende med tjocka kraftiga ben. Rygg och nacke ska ge intryck av en massiv och kraftfull hund med stor styrka och kompakt fysik.

STANDARD
Hane, 43- 51 cm i mankhöjd
Tik, 40- 48 cm i mankhöjd

Standard är den ursprungliga Bully typen och alla variationer kommer ursrungligen från standard typen som te.x ”pocket”, ”extrem” och ”XL”.
Variationerna från den ursprungliga standard typen som ”pocket” och ”XL” utgörs av höjden medans ”extrem” utgörs av vikten men har fortfarande samma höjd som standrard typen.

POCKET
Hane, 37- 42,9 cm i mankhöjd
Tik, 35- 39,9 cm i mankhöjd

XL
Hane, 51,1- 57 cm mankhöjd
Tik, 48,1- 54 cm i mankhöjd

EXTREM
”Extrem” är en variant av Bullyn med högre vikt och större kroppsmassa men ändå proportionelig och höjden är densamma som på standard.

CLASSIC
Classic är en variant som inte är så vanlig på utställning längre och inte alls i Europa och påminner mer om American Pitbull terrier eller American staffordshire terrier i utseende men med ett mer bully liknande och kraftigare intryck.

Höjden på Classic är densamma som på standard.

RÖRELSE
Bullyn rör sig med en självsäker attityd och ger ett intryck av uppmärksamhet och spänning. Vid trav är gången lätt, smidig och kraftfull och väl koordinerad och visar god räckvidd och driv. Vid förflyttning förblir rygglinjen i nivå med endast en liten böjning för att indikera smidighet.
Sedd från alla vinklar ska inte benen vridas varken inåt eller utåt och tassarna ska inte korsa varandra.Vid ökad hastighet som vid galopp tenderar tassarna att konvergera mot en mittlinje för ökad balans.

FEL
• Otillräcklig benstruktur och total massa
• Skruvad svansKnölig och ojämn svans
• Lång svans
• Böjd svans
• Allt för kort svans
• Blå, rosa eller albino ögon
• Påtaglig vridning fram
• Påtaglig vridning bak
• Kryptorkism (en eller båda testiklarna har inte fallit på plats)

ALLVARLIGA FEL
• Underbett
• Överbett
• Saknad av tänder (undantag görs för arbetande hundar)
• Öppet eller skevt bett
• För låg höjd (pocket)
• För hög höjd (XL)

DISKVALIFIKATIONER
• Lång päls
• Kuperad svans (ej för medicinska skäl)
• Visar aggressivt beteende mot människor

 

 

logo-trans

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar