Fakta AM Bullys

Fakta AM Bullys

American Bully Rasen

American Bullyn finns i flera varianter och kan därmed vara lite förvirrande, dels också pga. att Bullyn fortfarande registreras som American Pitbull Terrier i vissa register, UKC och ADBA bl.a. UKC har nyligen erkänt American Bully som egen ras, men har också valt att rikta in sig på den klassiska stilen. Ursprungsregistret som först erkände Bullyn som egen ras var ABKC och dess grundare Dave Wilson var också en av dem som grundade rasen. Dem olika varianterna av Bullyn är Pocket, Standard och XL, utöver dessa finns ett par varianter där det råder lite tveksamheter om samhörighet till rasstandarden. Numera finns det flera register som erkänner American Bully som ras, EBKC, IBKC, RKC m.m. Bullyn ska ha ett kraftigt utryck men samtidigt vara rörlig och aktiv i kroppen, explosiv och väl musklad. Det finns många kontroversen angående Bullyns kapacitet att röra sig, jobba och aktivitets nivå. Tyvärr så är alla dessa kontroverser baserade på hundar med tveksam hälsa och utanför rasstandarden när det gäller fysiken och rörlighet. En Bully ska kunna vara med på dom flesta aktiviteter utan större problem, kanske inte med samma uthållighet som andra raser, dels pga. av den kraftiga muskelmassa som gör dom mer explosiva än uthålliga, trots det genetiska arvet ifrån APBT’n och Amstaffen, då det började med dessa två raserna för att avla fram American Bullyn. Man ville behålla det imponerande kraftiga utseendet men utan ”gameness” då det dels är olagligt med alla dess former av ursprungliga ”game” aktiviteter för hundar och att man vill då istället ha en sällskapshund som kunde vara med på allt, vara social med andra hundar, djur och människor utan större problem. Nu är Bullyn en hund som alla andra hundar och kan givetvis hamna i bråk, säga ifrån på skarpen eller bli aggressiv, speciellt vid fel hantering och brist i ledarskap och uppfostran. Pocket varianten kan det inte mer än spekuleras om att det är andra raser inblandade, t.ex. Engelsk Bulldogg och andra mindre Bulldogg varianter. Detta liksom den övriga rasindelningen XL och XXL har finns tyvärr inte dokumenterat och är något som uppfödare inte gärna pratar om. Det är väl främst XXL varianten där raser som Amerikansk Bulldogg, Napoleansk Mastiff och liknande mastiffer har blandats in.

Det viktigaste att tänka på vid val av Bully är mentaliteten. En American Bully ska vara förarvek, extremt glad i folk och inte aggressiv eller ha något ”game” i sig. Detta är inte så att Bullyn är utan kamplust, tvärtom. Det finns gott om kamplust i Bullyn, men detta får ej förväxlas med aggressivitet. Det andra man ska tänka på och vara noga med att kolla så gott man kan är hälsan. Korrekta föräldrar med bra vinklar och eventuella röntgen bilder/resultat, tidigare kullar och status på dessa hundar, hur gamla föräldradjuren är och deras syskon, om dom har några. Rasen har ju sina problem, då det främst handla om HD/AD problem så kan även hud och pälsproblem uppstå. Allt detta blir ibland väldigt svårt att förebygga då man först och främst inte vet vilka raser som använts genom tiderna och att dom flest utomlands inte testar sina hundar.

I grund och botten som Oliver Dela Cruz sa, så finns det bara tre linjer av Bullyn, Greyline, Gottiline ( ska ej förväxlas med den GottYline som finns idag) och Razors Edge. Idag finns det ett flertal olika ”lines”, alla olika kombinationer och blandningar av dessa första linjer, även Gottiline är från Greyline t.ex. Sen återigen får man inte glömma dom ”otalade” raser som senare har mixats in i olika varianter och linjer.

Lite mer historia på R:E och Gottiline

Razors Edge

Gotti

Är du intresserad av American Bullyn och vill veta mer, vill skaffa en själv eller bara träffa några Bullys över en dag. Då kontaktar du bara oss

abkc-standard

Lämna ett svar